10 december, 2014

Du och jag

Författare: Katarina Von Bredow
Huvudperson: Andreas. Han är en helt originell kille som går i femman lite för originell. Han har en kompis som älskar spel. Klasskompisarna tycker han är fjantig och kallar honom professor. Men han är bäst i klassen på att rita. Från den dagen blir han en av dom coola träffar en tjej blir kompis med dom i högstadiet. Och tycker att livet är perfekt men så märker han att hans pappa är otrogen och vet inte längre vad som betyder något. Han tycker att Alicia är söt och vill vara kompis med henne  

Andra viktiga personer: Alicia, Kevin, Mamma, Pappa, rådjuret(Caroline), Edvin
·        Alicia: Hon har olika sidor med olika personer, hemma är hon den snälla typen, utan smink och har sitt glada skratt.
I skolan är hon tjejen som måste vara med dom coola, ha dom nyaste kläderna och pratar inte med Andreas. Men när Andres börjar väggmåla så är det som att han alltid varit tillsammans med henne. Alicia blir kompis med Andreas och kysser varandra.
·        Kevin: Han är coolast i femman, umgås med äldre och verkar tycka att allt är lätt. Målar en vägg tillsamammans och blir kompis med Andreas
·        Mamma-Lena: Lagar maten, sköter tvätten, är den gladaste och snällaste människan i universum enligt Andreas. Att det är Andreas mamma(Är gift med Crister)
·        Pappa-Christer: Hjälpar till med matten, börjar jobba mer och mer tror Andreas men han är otrogen. När Andreas får veta om Christers hemlighet blir deras relation väldigt stel.
·        Rådjuret(Caroline) Är ihop med Christer utan att Lena vet det. Hon är snäll och söt. Christer är hennes nya kille och Dom blir kära.
·        Edvin: Älskar tv-spel, är den största nöden i värden och är kompis med Andreas. Han har känt Andreas länge och är kompisar nu.


Miljön:
·        Det är snö(vinter)
·        Det är en stad
·        Mycket lägenheter


När utspelas den:
·        För inte så länge sedan
o   Därför att många hade knapptelefoner
·        Men det kunde också ha varit nu.


Beskrivning:

·        Först: Andreas tillhör dom o coola. Är smart och grym på att måla. Vet inte riktigt hur man beter sig mot dom coola. Han är i skolan och som vanligt är han med Edvin.
·        Mitten: Andreas går med i Deco Army, målar en vägg med dom sedan skils hans föräldrar, Han vet inte riktigt vad som är rätt.  Han blir kompis med Alicia och sedan börjar dom bråka.
·        Sist: Han blir kompis med dom i högstadiet, Sover över med Alicia och han bestämmer sig för att Caroline(rådjuret) får komma hem till honom.

Skriven:
·        Den är skriven i nutid
o   Dom använder mycket förkortningar och nya ord.

Svåra ord:
·        Ibland är förkortningarna svåra att förstå men andra ord förstår man efter tidens gång.
Skulle rekommenderas för bra läsare men kanske skulle funka för lagom läsare också. Man får nog vara lite mognare för att kunna läsa denna bok.

Syfte: Alla har inte det lika bra som andra. Det spelar ingen roll hur man egentligen ser ut. Man ska vara sig själv. Berätta saker för sina föräldrar även om man tror dom blir ledsna.

Bra eller dålig:

·        Den var super bra
·        Händer något i varje kapitel
·        Rolig
·        Man vet inte riktigt vad som händer sen
·        5/5 stjärnor



 Hanna, Wilma, Hilda


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar